moagodenius

Direktlänk till inlägg 29 september 2011

Demo med Per Sandgaard

Av Moa - 29 september 2011 09:26

Om Per Sandgaard

Född: 1967
Bakgrund: Landslagsryttare och tränare i dressyr.
Utbildad civilekonom och grundskolelärare. 
Per Sandgaard är den danske mästaren och OS-tian som blev
svensk och klev rakt in i det blågula dressyrlandslaget.

Per är uppvuxen på en gård med hästar i Danmark. Intresset för ridning fanns tidigt och det var genom att träna hästar som Per kunde finansiera studierna till ekonom och lärare. Men det var inte förrän efter mötet med maken Pether 2001 som Per tog steget upp i den internationella eliten. Med hästen Zancor tog han plats i det danska dressyrlaget vid OS i Aten 2004. Några månader senare skiljdes ekipaget år när Zancor såldes av sin ägare till Tyskland.

I jakten på en ny Grand Prix-häst gick resan till Holland där mötet med Memphis blev magiskt. Genom ett samarbete med Leni Söderberg får Per förmånen att utveckla och tävla Memphis. När Per våren 2005 blev svensk för gott hade ekipaget redan gjort avtryck i internationell dressyr och genom tredjeplatsen i Aachen i maj 2003 var Per en given kandidat till det svenska VM-laget. På grund av en knäskada tvingades dock Memphis avstå från VM. Idag är Memphis åter på banan och comebacken i nationell Grand Prix firade ekipaget med seger.

Per har även utbildat och tävlat yngre hästar med stor framgång och matchar just nu även holländske Orient mot Grand Prix.
I tränarrollen kombinerar Per dressyrintresset med sin pedagogiska utbildning, något han hoppas kunna utveckla ytterligare i framtiden. Han är en populär ungdomstränare i dressyr och har elever upp till Grand Prix-nivå i både Sverige och Danmark.

Drivkraften till dressyrkarriären hämtar Per ur vänskapen och förtroendet med sina hästar.  Det är bara genom att vara ett verkligt team med din häst du plocka de där extra poängen i dressyr menar Per Sandgaard.


      Taget från deras hemsida http://www.sandgaard-markne.com/index.htm


Temat för dagens demo var schwung. Per red själv en av sina egna hästar som kallades Mamba och var 13 år gammal, danskt varmblod. Mamba köte han i januari förra året och har gått Gran Prix ett år.
     Schwung är det fjärde delmomentet i utbildnings skalan, det är också det första steget i utbildningen av hästens bärighet. Man brukar ofta använda ordet på engelska eftersom "impulsion" ger en tydligare bild på vad det egentligen är för något. Det kan beskrivas som en ”överföring av bakdelens energiska impulser till hela rörelsen framåt”(ridhandboken1 sid181). 
   Vi gick även igenom skillnaden mellan skrittpiruett och bakdelsvändning, kortfattat kan man förklara det såhär: skillnad mellan skrittpiruett och bakdelsvändning är att skrittpiruetten är mer centrerad. Bakdelsvändning utförs i mellanskritt och skrittpiruett i samladskritt.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Moa - 29 september 2011 20:18

Idag hade jag tur att få låna Linneas häst Santa Fee, ett 9årigt sto som bara är hoppad ett år. Linnea hade henne i utbildningen i etta ett tag. Jäklar vad skillnad det har blivit, helt annan häst! Hon är en väldigt speciell dam, men jag hittade iaf ...

Av Moa - 28 september 2011 20:27


Den lodräta sitsen, som också kallas grundsits, är grunden för alla typer av sitsar. Den används vid dressyr och vid utbildning av häst och ryttare. Ryttaren ska sitta upprätt i sadeln och man ska kunna dra en lodrät linje från ryttarens axel via höf...

Av Moa - 27 september 2011 19:29


Idag på lektionen var Daniel Svensson (vår vanliga hopplärare) sjuk, så vi fick rida för Yannic som vi vanligtvis har en gång i vecka, då med markarbete på schemat. Jag fick låna en av "hennes" hästar eftersom min inte är frisk. Red Newton heter han ...

Presentation


Hej jag heter Moa och det här är min blogg. Jag går sista året på gymnasiet och jag går ridsport inriktning på strömsholm.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv


Ovido - Quiz & Flashcards